ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ 28/09/2009

-Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την διάρρηξη της σχέσης Κράτους – Πολίτη. Οι δικές σας διαπιστώσεις ποιες είναι;

-Είναι γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής συμβιβάστηκε και συγκάλυψε τα χειρότερα φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς στην κυβέρνηση, στο στενό του περιβάλλον.

Στη χειρότερη εκδοχή, τα ενθάρρυνε συνειδητά με τη στάση ανοχής που επέδειξε. Το τραύμα είναι βαθύ. Η έξαρση των φαινόμενων αυτών έπληξε καίρια την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, έβλαψε την εικόνα της χώρας διεθνώς, βασικοί θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η Βουλή και η Δικαιοσύνη, απαξιώθηκαν στο βωμό της κυνικής συγκάλυψης.

Ο Πρόεδρός μας Γιώργος Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές πως δεν χρωστά σε κανέναν και πως λογοδοτεί μόνο στους πολίτες.

-Πως θα το πετύχετε αυτό;

-Η επίτευξη του στόχου για ένα Κράτος Δικαίου, ξεκινά από την διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση της Δημόσιας Διοίκησης και το χτίσιμο μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους – πολίτη η οποία επλήγη καίρια με την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό το λόγο επιμένω στις πολιτικές μου διακηρύξεις στην ανάγκη επαναφοράς της ηθικής στην πολιτική.

Η διαφάνεια είναι για μας και θα είναι για την Κυβέρνησή μας, ο πρώτος κανόνας. Άλλωστε ο Πρόεδρός μας Γιώργος Παπανδρέου έχει διακηρύξει: όλα στο φως, όλα στη δημοσιότητα, όλα γνωστά στους πολίτες και ανοιχτά στον έλεγχο.

Η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να επανέλθει ως απαράβατος όρος λειτουργίας του Κράτους, το οποίο αντιμετωπίστηκε από την συντηρητική παράταξη ως κομματικό λάφυρο.

-Ποια μέτρα πρόκειται να λάβετε τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το Κράτος;

-Σας δίνω μόνο μερικά παραδείγματα των πρωτοβουλιών μας για αποτελεσματικό κράτος:

  • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού.
  • Όλες οι υποθέσεις των πολιτών θα γίνονται μέσω ΚΕΠ.
  • Περιορίζουμε δραστικά τη συνυπογραφή και τη συναρμοδιότητα.
  • Αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο δημόσιο, ώστε οι ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια Υπηρεσία με τους πειθαρχικούς ελεγκτές.
  • Ετήσιος γενικός διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου. Τέρμα στα παραθυράκια. Τέρμα στο κομματικό ρουσφέτι!