ΓΝΩΜΗ 28/09/2009

-Με ποιο τρόπο σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας;

-Η ΝΔ απορύθμισε την αγορά εργασίας και βύθισε την κοινωνία σε γενικευμένη ανασφάλεια. Οι πολίτες είδαν το δικαίωμά τους για μια αξιοπρεπή δουλειά να γίνεται αντικείμενο συναλλαγής και πελατειακών σχέσεων. Ακόμα και μέσα στη προεκλογική περίοδο είδαμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να εξαγοράσει την ψήφο των ανέργων, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα stage. Αυτή είναι η πιο άθλια μορφή εκμετάλλευσης και ομηρίας των ανέργων.

Σήμερα η χώρα μας κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους μέχρι 25 ετών και την 3η χειρότερη θέση στην Ευρώπη στην απασχόληση των γυναικών. Επίσης έχουν χαθεί 83.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων κατά 80.000 χιλιάδες μέσα σε ένα χρόνο.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την αύξηση της απασχόλησης, με όρους ισονομίας και αξιοκρατίας και με προτεραιότητα στον άνεργο.

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσα από την επανεκκίνηση της οικονομίας και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.

Το μοντέλο της Πράσινης Ανάπτυξης που έχει περιγράψει ο Γιώργος Παπανδρέου, δημιουργεί βάσιμα τέτοιες προοπτικές.

-Είναι εφικτά τα μέτρα που σχεδιάζετε να λάβετε;

-Βεβαίως. Όχι μόνο εφικτά αλλά και αποτελεσματικά

Η κατάσταση με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την ψευτο-απασχόληση με τα «μπλοκάκια» δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αναφέρω τα κυριότερα μέτρα σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Προέδρου μας :

  • Κατάργηση των κομματικών εκβιασμών των stage στο δημόσιο.
  •  Άμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να ελέγχεται αποτελεσματικά η τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Ρυθμίσεις, ώστε να σταματήσει η προσχηματική εκμετάλλευση της κρίσης για μείωση της απασχόλησης και να αναπληρώνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό το εισόδημα των εργαζομένων.
  • Το επίδομα ανεργίας, σταδιακά στο 70%του βασικού μισθού.
  • Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων.
  • Ειδικές ρήτρες, ώστε τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στιςεπιχειρήσεις, που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Όχι σε κερδοσκοπικές καταθέσεις.
  • Επανασύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
  • Κίνητρα πρόσληψης νέων, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, ια τέσσερα χρόνια.
  • Προώθηση προγραμμάτων Κοινωνικής Εργασίας, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους και ηλικιωμένους ανέργους.