ΓΕΓΟΝΟΤΑ 03/09/2009

1. Η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη μπορεί ακόμα και σήμερα να λέει κάτι σε όσους τότε συμμετείχαν στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Στους υπόλοιπους όμως και κυρίως στους νέους ανθρώπους έχει τίποτα να πει;
 
Είναι αλήθεια ότι η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη είναι πάντα επίκαιρη, διότι το όραμα δεν ξεθώριασε. Εξακολουθεί να σηματοδοτεί το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του πολιτικού φορέα που ευαγγελίστηκε την αλλαγή στην Ελλάδα. Ειδικά για μας που είμαστε ιδρυτικά μέλη αποτελεί και οδηγό ζωής.
Άλλωστε η ιστορία που σηματοδοτείται από τα πολιτικά γεγονότα και τους ιδεολογικούς σταθμούς μπορεί να γίνεται εφαλτήριο αναζήτησης των μεγάλων αρχών και αξιών.
Δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι μεγάλες ιδέες και αξίες, που έκαναν τους πολίτες να έχουν ρόλο και θέση στην κοινωνία ως ισότιμοι και όχι παρείσακτοι.
Είναι αυτές οι ιδέες που σήμερα τις έχουν ανάγκη οι νέοι πολίτες και αυτές είναι που θα τους οδηγήσουν.
 
 
2. Μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, δείχνουν πλήρως απογοητευμένοι από την πολιτική ή δηλώνουν αδιάφοροι. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αφορμές που θα μπορούσαν να τους πολιτικοποιήσουν ξανά, σε πιο υγιή βάση απ’ ότι υπάρχει μέχρι σήμερα;
 
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας και οι νέοι το βιώνουν καθημερινά γι’ αυτό και αποστασιοποιούνται από την πολιτική. Πιστεύω όμως ότι οι πολίτες που απογοητεύτηκαν από την διακυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος μπορούν να εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ και κατ’ εξοχήν τον Πρόεδρο του, τον Γ. Παπανδρέου διότι αποδεικνύει διαρκώς με τη στάση του και την αταλάντευτη βούλησή του μπορεί να δώσει την ηθική διάσταση και το αξιακό περιεχόμενο στην πολιτική. Άλλωστε είναι πια κοινή η απαίτηση να τεθούν κανόνες ηθικής στην πολιτική, διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις  στους θεσμούς ώστε ο πολίτης να δικαιώνεται από τη λειτουργία τους.
 
 
3. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τον τόπο. Μια κυβέρνηση καταρρέει, υπό το βάρος σκανδάλων και λόγω της αδυναμίας να διαχειριστεί με επιτυχία τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, που έχει τεράστια προβλήματα. Το βασικό ερώτημα που συχνά τίθεται τον τελευταίο καιρό, από πολλές πλευρές, αφορά το ενδεχόμενο να τα καταφέρει καλύτερα μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και σε τι θα μπορούσε να βασιστεί μια τέτοια αισιόδοξη εκδοχή;
 
Είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει καλύτερα το ΠΑΣΟΚ και πιο αποτελεσματικά. Άλλωστε το αποδεικνύει, ,από την επεξεργασία και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων σε όλους τους τομείς μετά και από διαβούλευση με τους φορείς
Όλοι μάλιστα γνωρίζουν ότι εγκαίρως ο Γ. Παπανδρέου από το 2004 κατέθεσε προτάσεις για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, Αν μάλιστα είχαν αξιοποιηθεί θα υπήρχε διέξοδος από τις συμπληγάδες που τείνουν να πνίξουν την πολιτική ζωή του τόπου.
Έχουμε αποδείξει ως ΠΑΣΟΚ, ότι είμαστε ο πολιτικός φορέας που διαθέτει γνώση, αλλά και εμπειρία στην εφαρμογή πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα σε δρόμους ανάπτυξης,, εθνικής υπερηφάνειας και ασφάλειας. Ο Γ. Παπανδρέου δίνει καθημερινά έναν υπεύθυνο και σοβαρό αγώνα ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της οπισθοδρόμησης,, της μιζέριας,, της διαφθοράς και της κοινωνικής απομόνωσης των ανθρώπων και αναδεικνύεται σε εγγυητή των συμφερόντων των αδυνάτων δίνοντας ελπίδα για καλύτερες μέρες.
 
 
4. Τα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία είναι πολλά και διογκωμένα. Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να βρει ρεαλιστικές λύσεις, που θα μειώνουν την ανεργία, θα κάνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώσιμες, τον Τομέα Υγείας ή Παιδείας να βρουν το δρόμο τους, την κρατική μηχανή να είναι περισσότερο αποτελεσματική;
 
Είναι κοινή η διαπίστωση ότι για πρώτη φορά η χώρα μας βρίσκεται σ’ ένα τραγικό αδιέξοδο που το δημιούργησε η αδιέξοδη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση υπάρχει κοινωνική έκρηξη με την οικονομία να έχει τους πλέον αρνητικούς ρυθμούς και την πελατειακή λογική να στερεί κάθε ελπίδα για αξιοκρατία και πρόοδο στον τόπο.
Κλειδί στο αδιέξοδο τοπίο είναι οι πολιτικές εκείνες που οδηγούν στην ανακατανομή του πλούτου, στην πάταξη της διαφθοράς που υπονομεύει την ανάπτυξη του τόπου, στην αυτονομία της πολιτικής να υπηρετεί τις μεγάλες ιδέες και να σέβεται τις αξίες της Δημοκρατίας.
 
 
5. Η Αχαΐα δοκιμάστηκε τα τελευταία 5,5 χρόνια, από τη σημερινή κυβέρνηση, κυρίως γιατί μπήκε στο περιθώριο. Ποιες νομίζετε ότι είναι οι βασικές προτεραιότητες που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η επόμενη κυβέρνηση για το Νομό;
 
Ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Πάτρα αναφέρθηκε στα μέτρα που θα προωθήσει ως Κυβέρνηση και τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξή της., όπως είναι η χρηματοδότηση με 80 εκ. ευρώ των έργων που εκκρεμούν από την Πολιτιστική και αφορούσαν υποδομές της πόλης και της περιοχής. Είναι η παραλιακή ζώνη που στερεί το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και αποδυναμώνει την ποιότητα ζωής αλλά και την τουριστική ανάπτυξη.
Είναι ανάγκη να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει πληγεί ιδιαίτερα στην περιοχή μας, τις δομές πρόνοιας, να αναπτύξουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής,, να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα, να προβάλλουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα  και να αναδείξουμε το ρόλο της πράσινης ανάπτυξης, προωθώντας την έρευνα κυρίως μέσω των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών μας ιδρυμάτων εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας.
 
 
6. Θα είστε και πάλι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Αν τα καταφέρετε και εκλεγείτε, ποιο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας εκτιμάτε ότι θα εκπροσωπείτε περισσότερο; Ποιών τα ενδιαφέροντα και προβλήματα θα εκφράζετε καλύτερα στη Βουλή;
 
Έχοντας συνείδηση της μεγάλης ευθύνης που συνεπάγεται πρωτίστως η ενασχόληση με την πολιτική, προσπαθώ να υπηρετώ με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών. Η πίστη μου στο όραμα για την κατάκτηση μιας δίκαιης κοινωνίας με οδηγεί να αγωνίζομαι για τις αλλαγές και τομές στους θεσμούς ώστε να υπηρετείται η δημοκρατία, η  ισότητα των ευκαιριών, η αξιοπρέπεια των πολιτών και κυρίως οι ανάγκες των αδύναμων. Των αδύναμων στους οποίους προστίθεται η νέα γενιά  που βλέπει το δικαίωμά της για εργασία να γίνεται άπιαστο όνειρο ή να εξαργυρώνεται η ψήφος τ ης μ’ ένα stage υποκύπτοντας στην πελατειακή λογική που την αποστασιοποιεί από την ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Δεσμεύομαι να είμαι αλληλέγγυα στα προβλήματα των συμπολιτών μου να δώσω νόημα και περιεχόμενο στις αξίες και στα ιδανικά διότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο λαός έχει ανάγκη να τον υπηρετήσουμε με ειλικρίνεια, καθαρότητα, χωρίς υποκρισία και αλαζονεία. Είναι στοίχημα πολιτικό και προσωπικό! 
 
 
Μαρία Η. Κυριακοπούλου
 
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ