ΚΕΤΧ ΣΕΤΤΗΛ

Διαχρονική η προσφορά των εργαζομένων στα Τεχνικά Κέντρα ΚΕΤΧ- ΣΕΤΤΗΛ
(γνωμη, γεγονοτα / 1/10/13)


Ο φετινός γιορτασμός των 56 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) στην Πάτρα (ιδρύθηκε το 1944 με την επωνυμία Τεχνική Βάση Αθηνών και μεταφέρθηκε στην Πάτρα το 1957) είναι μια θετική εξέλιξη στις παλινωδίες των τελευταίων χρόνων περί κλεισίματός του.

Παράλληλα υποδηλώνει τη διαχρονική προσφορά του συγκεκριμένου κέντρου στον τομέα κατάρτισης σε στελέχη όχι μόνο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (αξιωματικοί- υπαξιωματικοί – επαγγελματίες οπλίτες) καθώς και των
Σωμάτων Ασφαλείας από το 1988, του Λιμενικού και μαθητών του ΟΑΕΔ.
Κατάρτιση, πέρα από τα οχήματα και τις μηχανουργικές κατασκευές, για ειδικό σκοπό και σε αντικείμενα που αφορούν άρματα, πυροβόλα μηχανήματα μηχανικού.

Παλιότερα μάλιστα αποφοιτούσαν 4500 στρατιωτικοί το χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το 2000 υπήρξε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών ειδικά για τους εκπαιδευτές του ΚΕΤΧ και της ΣΕΤΤΗΛ (Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας) για την επικαιροποίηση των γνώσεών τους  στα αντίστοιχα θεματικά πεδία, όπως:

Α) Λειτουργία πετρελαιοκινητήρων, σύστημα τροφοδοσίας, αντλίες χαμηλής και υψηλής πίεσης, αυτόματοι ρυθμιστές στροφών, προθάλαμος καύσης, υπερσυμπιεστές, intercοοler, κύκλος λειτουργίας βενζινοκινητήρων κλπ.

Β) Εισαγωγή στις ψηφιακές επικοινωνίες, επεξεργασία σημάτων, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, τηλεφωνικά κέντρα, κεραίες, πομποί, δέκτες δορυφορικές επικοινωνίες, κινητή τηλεφωνία, δίκτυα υπολογιστών, τροφοδοτικά για τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές, γραμμικά τροφοδοτικά PWM και PFM τροφοδοτικά.

Ακολούθησε επίσης και δίμηνο σεμινάριο επιμόρφωσης σε παιδαγωγικά θέματα στους ίδιους υπαλλήλους.
Έτσι ήταν προδιαγεγραμμένη η εξέλιξη του ΚΕΤΧ ΚΑΙ ΣΕΤΤΗΛ σε πιστοποιημένα κέντρα κατάρτισης (ΚΕΚ).
Και εύλογα θα διερωτηθεί κανείς γιατί αυτή η αναφορά.

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατ’ εξοχήν η γνώση, η εκπαίδευση, η επιστημονική και τεχνική κατάρτιση αποτελούν τον πυρήνα μιας μοναδικής τεχνογνωσίας, που μπορεί να ξεπερνά δύσκολα προβλήματα.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες προσαρμογής με ανανέωση ανθρώπων και μέσων και συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση όχι μόνο του εκπαιδευτικού προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και εξελίξεις για να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος.

Γι αυτό είναι αδήριτη ανάγκη ειδικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υπάρξουν προσλήψεις και τα τεράστια κενά να καλυφθούν και από μετατάξεις διότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί πολύτιμο αρωγό στη στήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτοντας θέση στη Διοίκηση, στις επιστημονικές ,υγειονομικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, στην έρευνα, στην εκπαίδευση κλπ.

Ειδικότερα στο Υπουργείο Άμυνας την τελευταία δεκαετία αποχώρησαν περίπου 13000 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Χρέος επίσης της πολιτείας είναι να κρατήσει ζωντανά τα δύο τεχνικά κέντρα που προσφέρουν κατάρτιση στα στελέχη και τους οπλίτες, πολλοί από τους οποίους δε θα είχαν αυτή τη δυνατότητα.

30 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-
ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ