ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Πάτρα χρειάζεται μία αποφασισμένη δημοτική αρχή
Η Πάτρα μπορεί να γίνει μία πόλη ζωντανή και πρωτοπόρα


Είναι γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου με τη συμμετοχή ευρύτερων δημοκρατικών, αριστερών δυνάμεων, αλλά και ενεργών πολιτών για να δοθεί τέρμα σε αυτή την πολιτική υποτέλειας που υποβαθμίζει και το θεσμικό ρόλο των δήμων.

Η έννοια μάλιστα της συμμετοχής, κατ’ εξοχήν στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης εμπεριέχει την ουσία της Δημοκρατίας. Είναι αυτή που σε θωρακίζει με τις έννοιες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της λογοδοσίας και δίνει νόημα στην αρχή της εγγύτητας και της κοινωνικής συνοχής.

Αυτή η διάσταση της συμμετοχής του πολίτη, που ενδιαφέρεται, αγωνιά, ασκεί κριτική και ανυπομονεί να δει την πρόοδο και την  ανάπτυξη της πόλης του, έχει σήμερα μια ιδιαίτερη δύναμη. Δύναμη να επιλέγει πρόσωπα, να ανακαλεί, να επιβάλλει τη λογοδοσία και να ανοίγει δρόμους για το ευ ζην σε μια παγκοσμιοποιημένη πολυπολιτισμική κοινωνία, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας έχει περάσει και στο στάδιο της ανθρωπιστικής κρίσης.

Είναι αλήθεια ότι η περίοδος εφαρμογής των ληστρικών πολιτικών των μνημονίων αφαίρεσε ζωτικούς πόρους από την Αυτοδιοίκηση και έδωσε χαριστική βολή στην αυτονομία των δήμων. Δυστυχώς η ΚΕΔΕ δεν επέδειξε την αναγκαία δυναμική για να υπερασπιστεί την αυτονομία της και έτσι έχασε ζωτικό χώρο με αποτέλεσμα να περνούν στα ιδιωτικά χέρια υπηρεσίες καθοριστικές για την λειτουργία των δήμων.

Είναι κοινός τόπος ότι η Πάτρα χρειάζεται μία αποφασισμένη δημοτική αρχή για να την βγάλει από την καθυστέρηση, για να μπορεί να χρησιμοποιεί αξιοκρατικά και όχι επιλεκτικά το ανθρώπινο δυναμικό, για να κινητοποιεί τις τοπικές δυνάμεις και τους συλλογικούς φορείς προς όφελος των δημοτών.
Η Πάτρα μπορεί να αναδειχτεί σε υπόδειγμα λειτουργούσας πόλης. Υπάρχουν σχέδια, μελέτες και προπάντων άνθρωποι που αγαπούν την πόλη τους και μπορούν να είναι υποστηρικτές ενός συλλογικού σχεδίου που θα γίνει πραγματικότητα.

Για όσους γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε αυτήν την πόλη είναι ένας διακαής πόθος να συμβάλλουμε στην  ανάδειξη μίας δημοτικής αρχής που με σχέδιο θα αναδείξει τις δυνατότητες, θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των δημοτών και θα δώσει νέα πνοή.

Γι’ αυτό και είναι χρέος η ενεργοποίηση των πολιτών, αρκεί να απομακρυνθεί κανείς από τα στεγανά και να λάβει υπόψη του το λόγο της κοινωνίας.

Τότε πράγματι μπορούμε να στηρίξουμε ένα συλλογικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση ως τον εγγύτερο εταίρο του πολίτη, που έχει και σημαντικό ρόλο παρέμβασης στον κοινωνικό τομέα, εκτός των άλλων καίριων αρμοδιοτήτων της, για να υπηρετηθεί το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Εάν αυτή είναι η πίστη τότε είναι εύκολο κανείς να διακρίνει και πρόσωπα που διαθέτουν: το ήθος να διαχειριστούν με δημοκρατικότητα, εντιμότητα και διαφάνεια τις τοπικές υποθέσεις, τη γνώση για να τις σχεδιάσουν, να τις οργανώσουν και να τις διαχειριστούν αποτελεσματικά και τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν όλες τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών για να προσφέρουν στους πολίτες και να πετύχουν την ανάπτυξη του τόπου τους, αλλά και να αγκαλιάσουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα υπηρετούν το λαό.

Άλλωστε η Πάτρα είναι πόλη του μέλλοντος και μόνο μία τέτοια συσπείρωση δημιουργικών δυνάμεων μπορεί να την αναδείξει σε μια πόλη ζωντανή και πρωτοπόρα.