Κεντρική Ομιλία 2009

Φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι βαθειά την ανάγκη να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την σημερινή σας παρουσία.
Γνωρίζετε ότι είμαι ένας πολίτης, όπως και εσείς, και ήμουν πάντα παρούσα στους αγώνες για τη Δημοκρατία.
Απευθύνομαι σε σας ως υποψηφία του ΠΑΣΟΚ και η επιλογή αυτή είναι για μένα δοκιμασία μέγιστης ευθύνης γνωρίζοντας ότι απευθύνομαι σε πολίτες που ζουν σε έναν τόπο με μεγάλη πολιτική παράδοση που πρωτοστάτησε πάντα σε κρίσιμους αγώνες.
Το γεγονός ότι αυτός ο τόπος ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες με διεθνή ακτινοβολία υπογραμμίζει το χρέος όλων έναντι αυτής της παράδοσης.
Στις 4 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ  υπό  την  ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου με την αποφασιστική και συνεπή αντιπολίτευση, ανάγκασε  τη Ν.Δ. να συρθεί σε εκλογές.

Μετά από 5 χρόνια καταστροφικής οικονομικής πολιτικής, αδιαφανούς, αδιέξοδης δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή διαχείρισης του δημόσιου χρήματος  ο  κυρίαρχος λαός αποφασίζει για το μέλλον της Ελλάδας                       με επίκεντρο τον πολίτη, τους Έλληνες, τον Ελληνισμό, τον Άνθρωπο.
Γι΄αυτό όλοι μαζί οφείλουμε να δουλέψουμε για να βγούμε από την κρίση που μας έχει οδηγήσει η ανάλγητη πολιτική της δεξιάς διακυβέρνησης , της απογραφής και της παραγραφής, των off shore εταιριών και των golden boys.
Ο Πρόεδρός μας και αυριανός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε στη ΔΕΘ ένα σαφές και ρεαλιστικό πρόγραμμα 100 ημερών , με το οποίο το Κίνημά μας , με τα έμπειρα στελέχη του θα βγάλει τη χώρα από τη συνολική ηθική , πολιτική και κοινωνική κρίση  ώστε η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, να παραχθεί νέος πλούτος που θα μοιράζεται δίκαια , και η ελληνική κοινωνία να ξαναποκτήσει τη χαμένη της κοινωνική συνοχή.

Γνώμονας μας πρώτα ο πολίτης.

Στο πλαίσιο αυτό το  ΠΑΣΟΚ προτείνει 4 άξονες για την έξοδο από την κρίση:

* Στήριξη του εισοδήματος (ενίσχυση της ζήτησης στην οικονομία, αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καταπολέμηση της ακρίβειας, πάγωμα  των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο,          ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, αναδιανομή και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών).
* Αναθέρμανση της αγοράς και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας (αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή του Τειρεσία, μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος).
* Προστασία           και ενίσχυση της απασχόλησης (επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, προστασία των εργαζομένων κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας).
* Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά (ριζικές τομές κατά της σπατάλης, ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου).
Γι΄αυτό στο πρώτο τρίμηνο δεσμευόμαστε να καταθέσουμε στη Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση  ένα τριετές αξιόπιστο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με στόχους:
1. την ανάκτηση  υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και
2. τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και το 2007 η Ν.Δ. την αδυναμία της να καταθέσει προϋπολογισμό την αναγόρευσε σε λόγο εθνικής ανάγκης που επέβαλε τη διεξαγωγή εκλογών. Ο ουσιαστικός λόγος όμως ήταν να μην έρθει στο φως το μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.
Και η πορεία έδειξε ότι με την υφαρπαγή της ψήφου της πλειοψηφίας λεηλάτησε το εισόδημα του μισθωτού , του συνταξιούχου , του μικροεπιχειρηματία , του αγρότη και όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων που δεν απολαμβάνουν της εύνοιας της οικονομικής  της πολιτικής καθώς και της νέας γενιάς που έπαιξε με τις ελπίδες της και τα αυτονόητα δικαιώματά της.
Η Ν.Δ. και ως Κυβέρνηση απέδειξε την ιδεολογική, ταξική της συνέπεια στην υπηρεσία της ασύδοτης αγοράς των προνομιούχων που θέλει το κράτος όργανο των μεγάλων συμφερόντων εν ονόματι της επιχειρηματικότητας.
Ενώ το 2004 παρουσιάστηκε ως ένα σύγχρονο αστικό κόμμα με κοινωνικές ευαισθησίες , ως Κυβέρνηση
* Αύξησε την κερδοφορία των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων
* Συρρίκνωσε τα λαϊκά εισοδήματα
* Περιόρισε τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα
* Χάρισε φορολογικές εύνοιες που έφταναν στη φορολογική ασυλία, ενώ αύξησε τα βάρη της έμμεσης φορολογίας.
Υπερκέρδη σε λίγους και     φιλανθρωπία σ΄εκείνους που στερούνται και του κατώτατου αναγκαίου εισοδήματος.

Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής υποχρεώθηκε να κλείσει τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα,  αποδεικνύοντας ότι δεν υιοθετεί την «ηθική της ευθύνης» που σημαίνει κατ΄εξοχήν κυρώσεις.
Αν δεν υπάρχει, όπως συνέβη με το Βατοπαίδι , τις άγονες γραμμές και τόσα άλλα, τότε η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι υποκρισία.
Είναι άλλωστε θλιβερό ότι μια Κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που ήρθαν στην εξουσία με σημαία την κάθαρση του δημόσιου βίου προκάλεσαν την τραγικότερη για τον ελληνικό λαό και το δημόσιο πλούτο παρέλαση σκανδάλων.

Σήμερα που η διαφθορά έγινε το κυρίαρχο ζήτημα της πολιτικής ζωής και με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. πήρε απίστευτες διαστάσεις με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, αυτό που πρέπει να μας χαρακτηρίζει είναι το διαρκές αίτημα της ηθικής. Αίτημα που περιλαμβάνει τη δίκαιη κοινωνία, την υπεράσπιση των αδύναμων, την ενσωμάτωση της ηθικής στην πολιτική. Πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο διότι μόνο μέσω αυτής μπορούμε να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον . Και το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται με την αναβάθμιση του περιεχομένου της Δημοκρατίας, με τη διαφάνεια, το διάλογο , την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και εν τέλει με τους αγώνες για τη δικαιοσύνη, και τη γνώση.

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που θα μετασχηματίσουν σταδιακά την κοινωνία.
Γι΄αυτό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2004 έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις ώστε ο δημόσιος βίος να βγει από το τέλμα.
Είναι η προσωπική του δέσμευση και οδηγός για όλους όσους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε το λαό. Γι΄αυτό και οι πολιτικοί πρέπει να βρίσκονται κάτω από τη διαρκή κρίση των πολιτών. 

Έτσι το ζητούμενο στα πλαίσια μιας σύγχρονης , προοδευτικής πολιτικής πρότασης είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας αφενός και κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης αφετέρου. Και τούτο διότι η οικονομική ανάπτυξη και πρόοδος πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο.
 Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται ανισορροπίες και ελλείμματα που καταλήγουν να υποσκάπτουν τις όποιες επιτυχίες και προόδους σημειώνονται στην οικονομία.
 Διότι στο σύγχρονο περιβάλλον δεν αρκεί μόνο να επιταχύνουμε τον βηματισμό της χώρας. Δεν αρκούν δηλαδή μόνο υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης, αύξησης της παραγωγικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Απαιτείται μία συνολικότερη ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.
 Δηλαδή στην τεχνολογική πρόοδο , αναδυομένους νέους τομείς, αλλά και φθίνοντες παραδοσιακούς κλάδους, ευρωζώνη και ευρωπαϊκή οικονομία και καταμερισμός εργασίας, παγκοσμιοποίηση, νέα περιφερειακή οικονομία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη – αλλά και στις νέες ανάγκες – βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη , νέο ενεργειακό μοντέλο κ.λ.π.

Η Ν.Δ. πιστεύει στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της «κοινωνίας της αγοράς». Εμείς πιστεύουμε στο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο της αγοράς της κοινωνίας.
* Δεν πειθαρχεί η κοινωνία στην αγορά. Η αγορά οφείλει να  πειθαρχεί στην κοινωνία.
* Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οδήγησε την παγκόσμια οικονομία, αλλά και του τόπου μας, στην κρίση και στη φτώχεια.

Το Κοινωνικό Κράτος ήταν και είναι διαχρονικά αίτημα της δημοκρατικής μας παράταξής. Διατυπώθηκε μάλιστα για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1930 από τον Γεώργιο Παπανδρέου που είχε τονίσει επιγραμματικά:   «Εφόσον υπάρχουν άνθρωποι στερούμενοι στέγης, άρτου και ιατρού, ουδείς δικαιούται να είναι πλούσιος».
Το 1981 ο Αν. Παπανδρέου έθεσε τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους με το εθνικό σύστημα υγείας  και τις νέες δομές κοινωνικής πρόνοιας.

Φίλες και Φίλοι,
-  Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στο Κοινωνικό Κράτος, γιατί πιστεύει στον Άνθρωπο.
- Πιστεύει σε μια ποιοτική, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
- Πιστεύει στη Δημόσια Υγεία. Θα στηρίξουμε και θα αναβαθμίσουμε το Ε.Σ.Υ. για να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
- Πιστεύει στην ανάγκη να έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες εργασία, με αποδοχές που θα εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
- Πιστεύει σ΄ένα δημόσιο τομέα:
α) ανταγωνιστικό με  τον ιδιωτικό τομέα,
β) φιλικό προς τον πολίτη και
γ) παραγωγό και εγγυητή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Θέλουμε ένα δημόσιο τομέα που να διασφαλίζει και να προάγει το δημόσιο συμφέρον.

- Πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουμε το κράτος ώστε να υπηρετεί τον Πολίτη και να λειτουργεί με διαφάνεια.
Πρώτο μέλημα ασφαλώς η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, με την πρόβλεψη ετήσιου γενικού διαγωνισμού για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Έχω χρέος να αναφερθώ στο πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα , την ανεργία. Διότι αυτή αισθάνονται και βιώνουν οι νέοι άνθρωποι. Θεωρώ όμως, ότι πέρα και πάνω από αυτήν σαν μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι η χαμένη ελπίδα της νεολαίας.
Διότι είναι το αποτέλεσμα της αδικίας και αναξιοπρέπειας που έχουν προκαλέσει, όχι μόνον η ίδια η ανεργία όσο η ανισονομία , η ανασφάλιστη εργασία και οι κομματικές προσλήψεις, για να αναφέρω τα ελάχιστα δεινά που προκάλεσε στους νέους μας η απερχόμενη κυβέρνηση.

Φίλες και Φίλοι,
- Στις 4 Οκτωβρίου κρίνονται πολλά.
- Κρίνεται σε ποια Ελλάδα θα ζήσουμε.
- Στις 4 Οκτωβρίου καλούμαστε όλοι οι πολίτες να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ:
* Στη διαφθορά.
* Στην οικονομική καχεξία.
* Στην κοινωνική καθυστέρηση.
* Στην περιβαλλοντική καταστροφή.
* Στην διεθνή περιθωριοποίηση.

- Στις 4 Οκτώβρη καλούμαστε να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ, για:
* την οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου,
* την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής,
* την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της Χώρας.

Φίλες και Φίλοι,
- Η πενταετής διακυβέρνηση της Χώρας από τη Ν.Δ. άφησε πίσω της συντρίμμια:
Έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
Δούλεψε μόνον για τα μεγάλα συμφέροντα και τις πελατειακές σχέσεις.
Διέλυσε το Κράτος.
Υποβάθμισε τη Δημόσια Υγεία.
Παραμέλησε τη Δημόσια Παιδεία.
Έκανε κανόνα την αδιαφάνεια, τα σκάνδαλα και τη συγκάλυψή τους.
Κουρέλιασε τις αξίες και την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Προστάτεψε τους έχοντες.
Φόρτωσε με βάρη τη μεσαία και φτωχή οικογένεια και τώρα ζητά από τους φτωχούς να πληρώσουν κι άλλο, με πάγωμα μισθών και συντάξεων.

Φίλες και Φίλοι,
- Μπορούμε ν’ ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση με ψήφο στο ΠΑΣΟΚ.
- Το ΠΑΣΟΚ έχει και σχέδιο και πολιτική βούληση. Έχει και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό:
Για να κτίσει ένα Κράτος που θα σέβεται και θα υπηρετεί τον πολίτη.
Για να προστατεύσει τους θεσμούς από την αναξιοπιστία και να πολεμήσει τη διαφθορά.
Για να αντιμετωπίσει την κοινωνική ανισότητα.
Για να πατάξει τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τους καταπατητές, την αυθαίρετη δόμηση και τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς.
Για να τονώσει την οικονομία με την ανάπτυξη.
Για να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον, με την επιλογή της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Διότι η  πράσινη ανάπτυξη δεν αποτελεί μια πολιτική απλά για το περιβάλλον. Είναι το κλειδί για τη ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγουμε πλούτο. Είναι η αξιοποίηση όσων μας διαφοροποιούν ως χώρα.

Φίλες και Φίλοι,
Στις 4 Οκτωβρίου πρέπει να προσέλθουμε όλοι στις κάλπες. Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και το αδιέξοδο.
Χρειαζόμαστε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ψήφο αυτοδυναμίας.
Το χρειάζεται η Ελλάδα.
Το χρειάζεται η Κοινωνία
Ψήφο στο ΠΑΣΟΚ.
Ψήφο στο Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρόεδρό μας.

Γνωρίζετε τους αγώνες μου. 
Είμαι της γενιάς του Πολυτεχνείου. Αντιστάθηκα κατά της Χούντας και εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του ως μέλος και από το 1977 εκλέχθηκα δύο φορές στην Νομαρχιακή Επιτροπή του Νομού Αχαΐας ως υπεύθυνη διαφώτισης και στη συνέχεια ως μέλος της επιτροπής καθοδήγησης σε πολλούς νομούς της Ελλάδας. Είμαι  μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και της Επιτροπής Καταστατικού από το 2005.
Υπερασπίστηκα τις καταστατικές αρχές του ΠΑΣΟΚ και περιφρούρησα τις αρχές της διαφάνειας και των δημοκρατικών διαδικασιών, εκτιμώντας ότι ο τρόπος λειτουργίας στο Κόμμα δείχνει τον τρόπο λειτουργίας στο Κράτος , όπως πιστεύει και ο Πρόεδρος μας Γιώργος Παπανδρέου.
Με σοβαρότητα και συνέπεια, χωρίς να συμμετέχω σε παιχνίδια επικοινωνίας, στηρίζομαι σ΄εσάς διότι εσείς είστε η δύναμη των αγώνων μου.
Γι αυτό χρειάζομαι την εμπιστοσύνη και την στήριξή σας.
Η επιλογή του σταυρού έχει καθοριστική σημασία για να γίνει πράξη η πολιτική μας για μια Δίκαιη Κοινωνία.
Είμαι βέβαιη ότι η επιλογή σας θα γίνει με κριτήριο το ήθος, την αξιοπιστία και την διαχρονικότητα των αγώνων μου.
Το ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου ζητάει την στήριξη σας, ως δύναμη ευθύνης , αλλαγής, αξιοπιστίας , νέας πνοής.
Ο Γιώργος Παπανδρέου  ως αυριανός πρωθυπουργός της χώρας με μακρόπνοο όραμα αλλά και με σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας δεσμεύεται ενώπιον του λαού με ένα σαφές και συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση , ανάπτυξης και προοπτικής της χώρας.
Το παρόν και το μέλλον του τόπου μας αφορά και μας ενώνει . Μαζί μπορούμε να εργαστούμε για την ανάπτυξη της περιοχής μας, μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική μας θα έχει πάντα ως επίκεντρο τον άνθρωπο.
Η Αχαΐα για την οποία όλοι οφείλουμε να αγωνιστούμε πρέπει να αναδειχθεί σ΄έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας.
Η Αχαΐα δικαιούται να είναι ο τρίτος πόλος και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.
Θα προχωρήσουμε χωρίς τα λάθη του παρελθόντος  Γιατί κανένας λαός δεν φιλοδοξεί για καλύτερο αύριο αν δεν έχει απαλλαγεί από τα βάρη του.
Γι΄αυτό
* Δεσμεύομαι να υπηρετήσω εκείνες τις πολιτικές που απορρέουν από αυθεντικά προγραμματικές θέσεις.
* Δεσμεύομαι να είμαι πάντα παρούσα στα μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή μας και καθορίζουν τις εξελίξεις στην πατρίδα μας.
* Δεσμεύομαι να διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για να προωθήσω τα καθημερινά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των πολιτών της Αχαΐας, που βίωσαν την εγκατάλειψη από αυτή την κυβέρνηση.

Προσωπικά έχοντας συνείδηση της μεγάλης ευθύνης ,
* Δεσμεύομαι για την αυτονομία της πολιτικής , τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο , την αξιοκρατία.

Κλείνω με μια φράση του μεγάλου φιλοσόφου της Αρχαιότητας του Ισοκράτη:
«Πρέπει να μην ακούτε αυτούς που προς το παρόν σας ευχαριστούν, ενώ καθόλου δεν φροντίζουν για το μέλλον, ούτε αυτούς που λένε ότι αγαπούν τον λαό, αλλά καταστρέφουν το κράτος».